skip to Main Content

Kaj pomeni DMARC, zakaj ga potrebujemo?

Podjetja in pošiljatelji, ki želijo ustaviti spletne prevare in zaščititi svoje blagovne znamke, vpeljejo v ta namen varnostne protokole, med njimi tudi DMARC. To je najboljši način za zaščito svojih strank, prejemnikov sporočil in zaposlenih, da ne postanejo žrtve spletnega ribarjenja in prevar.

Eden izmed varnostnih protokolov za preverjanje pristnosti e-pošte je tudi DMARC, poleg SPF in DKIM.

SPF (Sender Policy Framework) in DKIM (DomainKeys Identified Mail) tvorita skupaj DMARC proces, zato morata biti urejena pred njim. Da sporočilo prestane DMARC (Domain-Based Message Authentication, Reporting and Conformance) avtentikacijo, pa mora najprej prestati SPF in DKIM.

DMARC omogoča lastniku domene vnos DNS zapisa z zajetimi pravili, kaj naj elektronski poštni strežniki prejemnikov naredijo s sporočili, ki ne prestanejo SPF in DKIM preverjanja. Z njimi se zgodi nekaj od naštetega:

1. Uvrstitev med neželeno vsiljeno pošto (karantena).
2. Zavrnitev in pošljanje sporočila o nezmožnosti dostave (zavrnitev).
3. Ne stori ničesar (nič).

DMARC

Kako deluje DMARC. Vir: Returnpath.

DMARC pri tem vsebuje mehanizem za poročanje, preko katerega pošiljatelji razberejo, zakaj avtentikacija ni bila uspešna. Dodatna prednost uporabe DMARC je prav tako v tem, da odpravlja pomanjkljivost protokola DKIM, ki nima vpliva na prikazan elektronski poštni naslov v glavi sporočila, vidnega prejemnikom. DMARC s tem zagotavlja, da je prikazan elektronski naslov v »Od« enak naslovu na elektronski poštni ovojnici.

Zakaj je DMARC pomemben?

Ključna uporabnost se izkazuje v večjem ugledu pošiljatelja in manjši verjetnosti, da bi se znašli na »črnih« seznamih pošiljateljev neželene elektronske pošte.
Dodatno pa tudi uporaba DMARC pravil v kombinaciji s SPF in DKIM zapisi za prejemnike predstavlja manj neželene elektronske pošte in tudi manjšo verjetnost, da bi postali žrtve spletnih prevar.

Pri uporabi aplikacije ePrvak dobite ob vzpostavitvi uporabniškega računa od skrbnika generirane DNS zapise, med njimi tudi DMARC zapis. Prosimo, da jih posredujete skrbniku vaše domene, ki jih doda med DNS zapise.

Pri tem velja dodatno opozorilo, da je potrebno zapise pri morebitni spremembi ponudnika domene ponovno nastaviti.

Back To Top